Prima pagină » Servicii » Hemodializă

Hemodializă

Hemodializa presupune punerea în contact, prin intermediul unei membrane semipermeabile numită dializor (care permite trecerea apei şi a unor substanţe cu greutate moleculară mică sau medie, dar împiedică filtrarea proteinelor şi altor principii indispensabile organismului, similar modului de funcţionare a rinichiului normal), a sângelui bolnavului cu un lichid a cărui compoziție este apropiată de cea a plasmei normale (dializat).

Bolnavul va fi conectat la dializor prin intermediul unui abord vascular: fistulă arterio-venoasă, grefon arterio-venos (Gore-Tex) sau cateter venos central (abord jugular, subclavicular sau femural). Inițierea ședinței de hemodializă se realizează prin intermediul a două ace (fistuline). Sângele pacientului care circulă prin aparatul de dializă (dializor) este filtrat și pompat înapoi în corp. Aparatul de dializă se comportă ca și rinichii, filtrând și restabilind echilibrul hidro-electrolitic si acido-bazic al organismului.

Clinica noastră dispune de mașini de dializă de generație nouă care sunt computerizate și au capacitate de a monitoriza continuu parametrii care mențin siguranța pacientului pe durata ședinței de hemodializă. Senzorii mașinii de dializă controlează rata de dializă, soluția de dializă, conductivitatea soluției, temperatura sângelui, pH-ul sanguin, verifică prezența de aer si pierderile de sânge din sistem.

Ședințele de dializă efectuate în centrul nostru sunt individualizate în funcție de necesitățile pacientului și având o rată de 2-4 ședințe pe săptămână, iar durata cuprinsă între 4 și 6 ore. În acest timp, pacientul are libertatea de a privi la televizor, de a citi o carte, socializa cu ceilalți pacienți sau poate chiar dormi.