Prima pagină » Despre dializa » Tipuri de dializă

Tipuri de dializă

 

Două tipuri principale de dializă sunt disponibile în România: hemodializa (folosește acces vascular arterio-venos pentru restabilirea componentelor normale sangvine) și dializa peritoneală (echilibrează componente plasmatice prin peritoneu).

Scopul ambelor modalităţi de dializă este acelaşi: înlocuirea funcţiei de eliminare a toxinelor şi a celei de menţinere a echilibrelor apei şi electroliţilor, pe care rinichii bolnavi nu mai pot să le exercite sufficient, astfel încât viașa pacientului să nu fie în pericol.

 

Hemodializa este o metoda de curățare a sângelui cu ajutorul unui rinichi artificial. Hemodializa constă în punerea în contact, prin intermediul unei membrane semipermeabile numită dializor (care permite trecerea apei şi a unor substanţe cu greutate moleculară mică sau medie, dar împiedică filtrarea proteinelor şi altor principii indispensabile organismului, similar modului de funcţionare a rinichiului normal), a sângelui bolnavului cu un lichid a cărui compoziție este apropiată de cea a plasmei normale (dializat).

Practic, cu ajutorul unui aparat sângele pacientului este treptat scos din organism şi adus în contact cu membrana dializorului, iar după „curăţarea” sa (adică după intervalul în care au fost realizate eliminarea apei în exces şi a toxinelor prin membrana semipermeabilă), este reintrodus în pacient.

 

Dializa peritoneală utilizează drept înlocuitor al membranei de filtrare a rinichiului peritoneul, de unde provine și numele procedeului. Peritoneul este o foita seroasa (membranara) care inveleste organele abdominale.  Pentru realizarea proceselor de extragere a toxinelor, este introdusă în abdomen o cantitate de lichid de dializă, prin intermediul unui tub (cateter) care rămâne permanent în ţesutul subcutanat al pacientului.

Procesul se repetă de 3-4 ori pe zi, zilnic, şi dupa ce pacientul este pregatit de catre medic si instruit corespunzator, poate fi efectuat de către pacient la domiciliu. Dializa peritoneala poate fi facuta adesea si in timpul noptii, cand pacientul doarme.

Practic, procesele de excreţie şi echilibrare a echilibrelor au loc continuu, 24 de ore pe zi, şapte zile pe săptămână, ceea ce este mai aproape de funcţionarea normală a rinichilor, dar eficienţa de eliminare a toxinelor este ceva mai redusă decât în cazl hemodializei.